Algemene vragen

Een Valk en een sloep hebben allebei een diepgang van zo’n 60 cm, en zijn daarom heel geschikt om de Friese Meren mee over te varen. Er zijn een aantal ondieptes die we bij aanvang aangeven. De sloep kan onder vrijwel alle bruggen door. Voor de Valk geldt dat de mast in die gevallen gestreken wordt. Door de Friese Meren lopen een aantal vaargeulen. Op deze ‘snelwegen van het water’ dient rekening gehouden te worden met vrachtverkeer, en er wordt rechts gevaren.
Dat kan zeker. Je kunt een dag ‘privéles’ boeken. Je krijgt dan een eigen instructeur mee die de zeilkennis met je opfrist. Onze ervaring is dat mensen dit als zeer positief ervaren en daarna een stuk zekerder het water op gaan. Een privéles is alleen mogelijk voor een hele dag.
Voordat je vertrekt laten we op de waterkaart zien waar de ondieptes in de omgeving zijn, en eventueel wat een leuke route is om te varen. Als je graag nog wat extra uitleg over bijvoorbeeld het optuigen van de boot wilt raden we je aan om eerst een les te boeken.
Onder slecht weer verstaan we: te harde wind. Bij windkracht 6 of meer wordt er niet uitgevaren. Mocht dit van te voren voorspeld worden dan nemen we contact op en spreken we indien mogelijk een alternatieve datum af.
Dat kan. Het is vaak wel raadzaam dit van te voren te reserveren.
Als je nog nooit gezeild hebt is het niet mogelijk om een boot te huren. We raden je dan aan om eerst een of meerdere lessen te nemen. Je voelt je dan een stuk zekerder op het water! Zonder zeilervaring kun je natuurlijk wel een sloep, motorvlet of motorbootje huren. Hiervoor is geen vaarervaring vereist.
Jazeker. De prijzen zijn hier op aangepast. Een halve dag telt 4 uur: van 9.30 - 13.30 of van 13.00 tot 17.00 uur

Surfset

De surfsets zijn alleen te gebruiken op het Idskenhuistermeer bij Neptunus. Hier staat onze surfcontainer met al het materiaal. Het is helaas niet mogelijk om de surfset mee te nemen naar een ander adres.
De huur van een surfset is altijd inclusief: - zeil - plank - giek & mast - wetsuit - zwemvest
- zwemkleding voor onder het wetsuit - surfschoentjes, waterschoenen of eventueel sneakers die nat mogen worden

Optimist

In een Optimist kunnen maximaal 2 kinderen zeilen.
Dit kan in overleg. Neem hiervoor even contact op met Neptunus.
Standaard is de huur inclusief: - wetsuit - zwemvest
- zwemkleding voor onder het wetsuit - surfschoentjes, waterschoenen of eventueel sneakers die nat mogen worden Je kunt ook in je gewone kleren in de Optimist zeilen. Wij merken dat kinderen het minder spannend vinden als ze het door een wetsuit niet erg vinden om in het water te vallen. Ook blijf je lekker warm in een wetsuit.

Sloep

De sloep is geschikt voor maximaal 6 personen.
De sloep heeft een kap aan de voorkant. De 'passagiers' kunnen dus droog zitten.
We geven altijd een korte instructie voordat je vertrekt. Daarna is de sloep goed te besturen, ook zonder ervaring.

Valk

In een Valk kunnen maximaal 5 volwassenen. Als er ook kinderen meegaan, is het maximale aantal 6.
Voor een Valk is geen vaarbewijs nodig. Echter, als je nog nooit gezeild hebt zijn onze boten niet geschikt om te huren. In dat geval kun je beter eerst een les volgen!
De huurprijs is altijd inclusief: - buitenboordmotor - 5 liter benzine - zwemvesten - fenders - hoosblik - meerpen - waterkaart - zeiltonnetje
- lekker zittende kleding - schoenen zonder gladde zolen - warme trui - zeiljas en broek of regenkleding
Je kunt in een Valk overnachten m.b.v. een dektent. Dit tentdoek met baleinen kan over de giek geplaatst worden, waardoor er een tent ontstaat. Je kunt zo met twee (of maximaal 4) personen in de Valk overnachten. Deze dektent werkt zeer eenvoudig is opgevouwen als pakket mee te nemen in het vooronder. De kosten voor het bijhuren van een dektent zijn terug te vinden bij de tarieven.
Ja, elke Valk van Neptunus heeft een Suzuki 4pk buitenboordmotor. Ook 5 liter benzine wordt standaard meegeleverd. Een buitenboordmotor is verplicht standby te staan in de vaargeulen van de Friese Meren.

Laser Pico

In een Laser Pico kunnen 2 kinderen (tot 14 jaar) of 1 volwassene varen.
Dit is mogelijk in overleg. Neem hiervoor contact op met Neptunus.
Standaard is de huur inclusief: - wetsuit - zwemvest - zeiltonnetje
- zwemkleding voor onder het wetsuit - surfschoentjes, waterschoenen of eventueel sneakers die nat mogen worden

Motorvlet

Deze is geschikt voor maximaal 20 personen.
We geven altijd een korte instructie voordat je vertrekt. De motorvlet is daarna goed te besturen, ook zonder ervaring.
We kunnen een kap op de voorkant van de boot zetten. Hierdoor kunnen een aantal mensen droog zitten.

Motorboot

We verhuren de motorboten met een volle tank benzine. We vragen je deze weer vol in te leveren bij terugkomst.
We geven altijd een korte instructie voordat je vertrekt. Daarna is de boot goed te besturen, ook zonder ervaring.
Er kunnen maximaal 6 personen in een motorboot.